Interview Thilo Q-BASE

06.09.11

Back once again, daar zijn we weer! We hebben ondertussen de meeste acts van onze QU-stage @ Q-BASE aan jullie voorgesteld. Nu we zijn aangekomen bij de man die ons gezicht was in de magistrale trailer, denken we dat het wel op zijn plaats is om deze figuur wat meer in de spotlight te zetten. Dit doen we dan ook, en deze keer met behulp van een korte cursus (Thilo) Spaans voor beginners. Zie hier een kort interview wat we aan hem voorlegden:

Thilo, je staat 10 september a.s. op de QU-stage @ Q-BASE.  Qlub Underground houdt van verbreding van muzikale smaak (als het maar wel goed los gaat:)). In dit kader willen we je graag enkele vragen stellen.

Stel je nog allereerst even kort voor:

Hey, Ik ben Thilo Spaans, ik ben 27 jaar en kom uit Den Haag. Ik ben manager van Straight on Black geweest en ben oprichter van het platenlabel AID (Analogueisdead.com).

Muziekstijlen versmelten en veranderen continu, op wat voor manier ben je als artiest met die veranderingen bezig?

Om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo bezig met hoe de stroming  keer op keer is. Hetgene waar ik naamsbekendheid mee heb gekregen is juist het feit dat ik altijd samen met Evanti  ‘andere’ muziek maakte dan de mainstream hardstyle. De stijl die we draaien is zo breed dat ik er niet  op hoef te letten of  ik het wel kan draaien of uitbrengen. Daar hebben de grote hardstylenamen bijvoorbeeld wel heel erg mee te maken denk ik. Als het vet is en een drive heeft probeer ik het gewoon in mijn set te verwerken. Volgens velen is wat we draaien en produceren een eigen Thilo&Evanti sound. Dat is natuurlijk fantastisch om te horen en heel goed voor je naam als dj.

Dat zijn we zeker met je eens! Kun je uitleggen wat er zo kenmerkend is aan de Thilo & Evanti sound?

Dat is in 2005 begonnen. We gebruikten hardstyle-kicks en technoloops, maar geen melodieën. Dat is nu uitgelopen tot een echte eigen sound die moeilijk te omschrijven is. Evanti en ik vinden zelf alle muziek cool en dat hoor je in al onze tracks terug. Er zit van alles wat in, de ene keer hebben we een track met invloeden uit hardtrance en de andere keer met meer techno- of soms meer hardstyle- invloeden. Er zit wel altijd een vette, dikke kick in. We zijn momenteel bezig met een hardcoreproject onder de naam The Unbreakable. De tracks Luna –  Bring That Shit Back en Cut The Break hebben wij geproduceerd. We maken ook techno onder de naam Evan Forrest en Steve Mace dus dat wil wel zeggen dat we heel erg divers zijn en alles eigenlijk wel cool vinden.

Dat zien we hier graag. Wat  vind je in dit kader van de line-up van Qlub Underground op Q-BASE?

Ik vind het heel breed en cool maar toch soms ook een tikkeltje moeilijk! Cool dat Q ook gewoon andere muziek aan de man probeert te brengen en het is voor mij een grote eer om als gezicht voor die andere sound op Q-BASE te fungeren.  Zo kan ik nog meer echt ons ding doen!

Denk je dat jouw aanhang ook open staat voor de andere stijlen (electro / harde techno etc.) die wij programmeren?

Harde techno sowieso, want dat draai ik er zelf soms ook doorheen.Ze zullen sowieso ook wel proberen om voor electro open te staan.Ik denk dat mijn aanhang overal voor open staat, omdat ik ook veel stijlen combineer.  Of ze het echt kicken vinden is per persoon verschillend natuurlijk. Ikzelf sta voor alle muziek open en hoor overal wel iets vets in.

Als je om je heen kijkt, wat zijn dan nieuwe namen die volgens jou goed in de gaten gehouden moeten worden?

Allereerst The Engineer, uit Australië.  De laatste 2 remixen die hij gemaakt heeft zijn kwalitatief van hoogstaand niveau en als je die platen van hem luistert wil je gewoon dat er geen eind aan komt! Daarom ben ik erg blij dat hij bij AID zit. Dj Diablik uit de Oekraïne is een genie. Hij maakt hele verschillende, aparte muziek. Soms zo geniaal dat heel veel mensen het totaal niet snappen, maar hij gebruikt bizar vette geluiden! Dat is een reden voor andere producers om hem  echt te kunnen waarderen.  Jongens zoals Gatty, Pred, Dj Husband en Chris Dynasty uit Australië, Oyaebu uit de Oekraïne, Louk en Busho uit de UK en Kevin Kaos en Zero Sanity uit NL zijn allemaal mensen die je in de gaten moet houden. Een oude legende die helemaal terug komt is tevens de maker van het anthem van InQontrol 2004, Max Savietto. Ondergewaardeerde dj in de scène vind ik dj Soul T uit Australië, die man heeft de scène in Australië op de kaart gezet en had veel meer waardering moeten krijgen vind ik.

Waar luister je zoal zelf naar als je thuis bent? Hebben de buren een slechte aan je of valt het mee? 😉

Hahaha willen jullie dat echt weten? Adèle, The Advent and Industrialyzer, Pet Duo, Rush, Ran D, Kings of Leon, Enya en Phil Collins onder andere.  Heel erg divers dus. Ik heb stiekem nog wel een paar dingen maar die houd ik liever voor me, haha!

Analogue is Dead is de naam van jullie platenlabel:  Hoe kijk je aan tegen de digitalisering in de muziek?

Tsja wat zal ik ervan zeggen. Ik heb er heel veel moeite mee gehad, omdat  ik verliefd was op vinyl. Ik heb zelfs de arm van een draaitafel op mijn onderarm getatoeëerd. Puur uit respect  en mijn goede herinneringen aan vinyl. Inmiddels ben ik gewend aan cd-spelers en zou ik niet meer zonder ze kunnen.

Nu tijd voor een pittige vraag misschien: Zelf draaien op een groot feest of uit je dak gaan op een feest als je eigen plaat gedraaid wordt?

Pfff.. dit kan je toch niet van me vragen?  De kick die je krijgt om voor zo’n publiek te staan en ze los zien gaan is MEGA en dan vooral op je eigen tracks.Op Q-BASE 2009 gingen we live voor het eerst.  Dat was 45 minuten eigen tracks en ze braken de zaal af!! Maar de eerste keer dat ik mijn eigen track hoorde op een feest was tijdens  InQontrol 2004….Bring That Shit Back, die werd gedraaid door Gary D, mijn held van vroeger….Ik ging compleet uit mijn panty! Tijdens  Qlimax 2005 kwam ik in het Gelredome boven  de VIP- zaal in gelopen. Pila mixte toen precies mijn eerste plaat op Straight On Black, System addict erin.. Ik zeg gewoon  25.000 man van bovenaf helemaal los gaan, dat waren echt schitterende momenten!

Wat kunnen we de komende tijd zoal gaan verwachten?

Heel veel! We gaan weer met Mark EG in de studio en met Chris One! Er komt een album aan met tracks van hele grote artiesten, heel veel remixen waaronder een remix van een  van dè Hardstyle klassiekers voor Evanti en mij, een Aussie en Azië-tour in oktober, een waslijst  internationale gigs en we hopen op nog veel meer Q-dance feesten natuurlijk!

Thilo, hartelijk dank voor dit interview! We gaan je zien op 10 september!

No thanx! Komt goed, daar gaan we een dik feestje van maken!