Tommy Four Seven – Primate

26.04.11

Op de dag dat de lente weer begon kwam op het inmiddels wel befaamde CLR label van Chris Liebing een bijzondere cd uit. De van origine Brit, maar in Berlijn verblijvende Tommy Four Seven levert met zijn debuutalbum een plaat af waar je u tegen zegt.

Een jaar lang verwierf T47 al naam met energieke live-sets. Zo stond hij op de QU-stage tijdens Q-Base en was hij in NL o.a. te zien op Electric Deluxe in de Melkweg en op Awakenings Rotterdam. Ook heeft hij al enkele goed ontvangen losse releases uitgebracht zoals ‘Surma’ en ‘Sor’.

Opvallend, maar zeker gedurfd is het dat hij voor zijn album een hele andere aanpak kiest. Hier maakt hij helemaal geen gebruik van snares,hats en synthesizers. Met zogenaamde ‘field recordings’ schept hij de voor hem kenmerkende duistere sfeer in zijn platen. Een voorbeeld van iemand die dat eerder gedaan heeft is Amon Tobin met zijn ‘Foley Room’. (Ga dat even checken via youtube trouwens.) Dit is niet het enige wat ‘Primate’ met het Ninjatune-label verbindt. Op diverse tracks wordt T47 namelijk hier en daar bijgestaan door Emika, die daar ook onder contract staat. Door losse flarden van haar stem te gebruiken is het sfeertje compleet.

Al met al is het een heerlijk divers album geworden, met afwisselend wat dikke beukplaten en dan weer vage duistere soundscapes. Ben je wel thuis in dit soort muziek, probeer dan ook eens het album van Lucy, ‘Wordplay for Working Bees’.

Wil je hem aan het werk zien in ons land zul je even moeten wachten tot het Defqon1 Festival op 25 juni a.s. in Biddinghuizen. (RDJ)